Палеодиета е современа верзија на исхраната на луѓето кои живееле во палеолитот, т.е. постарото камено доба, односно пред околу 2,5 милиони години.– Јајца;
– Морска храна: лосос, бакалар, пастрмка, сардини, школки, школки и ракчиња;
– Зеленчук: моркови, слатки компири, зелени плодови, артичока, тиква, блага тиква, аспарагус, и брокула;
– Овошје: бобинки, цреши, јаболка, праски, круши и авокадо;
– Јаткасти плодови и семки: бразилски ореви, макадамија, путер од кикирики без додаден шеќер, семки од тиква, лешници и ореви;
– Одредени масти: маслиново масло, масло од авокадо и вегетаријански јогурт од кокос;
– Билки и зачини: куркума, рузмарин, црн пипер и нане.– Мешунки: леќа, црн грав, папуда;
– Млечни производи: млеко, јогурт, путер, свежо сирење и павлака;
– Сокови и засладени напитоци;
– Рафиниран шеќер: бел шеќер, агава, кафеав шеќер и преработена пченка,
– Преработена и препржена храна: чипс, житарици, бонбони и други слични закуски;
– Масла: од соја, пченка, шафран;
– Вештачки засладувачи.

Придобивки од диетата

Палеодиетата е насочена на ограничување на прекумерно обработената храна и додадениот шеќер, на сметка на повеќе свежа и здрава храна. Некои истражувања посочуваат дека палеодиетата е полезна за намалување на нивото на шеќер во крвта и слабеење. Поради тоа што оваа исхрана е богата со зеленчук, мешунки и јаткасти плодови, се користи за губење маснотии, а подолготрјна ситост.

Недостатоци на палеодиетата

Како прв недостаток, според некои познавачи, се наведува тоа што оваа диета исклучува одредени мешунки, млечни производи и зрнеста храна. Овие намирници се здрави и богати со важни хранливи материи како што се влакна, калциум и магнезиум, поради што се тврди дека палеодиетата е непотребно рестриктивна, а може да биде и штетна.

Натаму, може негативно да влијае на здравјето на цревата бидејќи поттикнува помали нивоа на одредени здрави бактерии. Тоа понекогаш, на пр., предизвикува неправилна столица.

Republika.mk – содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.