реклама

Светскиот ден на лубеницата се слави на 3 август. Ретко кој може да одолее на неговата неодолива сладост, а ќе признаете, освежува подобро од кое било друго овошје.

Најголемата дилема кога зборуваме за лубеницата е дали е овошје или зеленчук.

реклама

Сигурни сме дека праските, јаболката, малините и бананите се овошје, но што е со лубеницата? Ако мислите дека e овошје, се лажете.

Лубеницата често се меша, бидејќи благодарение на својата сладост се користи во овошни салати и како десерт, поради што се смета за овошје. Но, како и дињата, и лубеницата е плод на едногодишно растение, што значи дека припаѓа на зеленчук.

реклама

Следната дилема која секогаш го буди вниманието на љубителите на лубеницата е како да се избере најслатката?

Купувањето лубеница често изгледа како лотарија, никогаш не знаете колку ќе биде свежа и сочна пред да ја исечете.

реклама

Затоа ви носиме неколку трикови за секогаш да го изберете вистинскиот.

  1. Погледнете ги линиите

Бојата на лубеницата ја покажува нејзината зрелост, а секогаш треба да изберете таква што има многу изразени пруги на неа. Тие треба да бидат темно зелени и светло жолти.

  1. Удрете ја

Овој тест е многу популарен, но многумина не знаат каков звук покажува дека лубеницата е добра. Ако звучи шупливо, тоа значи дека има повеќе вода и дека е зрела. Спротивното значи дека кожата е густа, а лубеницата се уште не е зрела.

  1. Изберете ја најтешката

Соберете неколку лубеници за да ја најдете најтешката – таа има многу вода и е послатка од другите.

  1. Внимавајте на обликот

Секогаш бирајте лубеници кои се повеќе тркалезни од овални – тие се послатки и сочни, додека овалните често се без вкус. Исто така, не ги занемарувајте невообичаените испакнатини на лубеницата – ако ги има, не е добро.

Бонус препорака: Погледнете го лежиштето на лубеницата (страната на која лежела). Доколку е жолта тогаш сигурно е блага и убава!

реклама