Кој може да јаде црвен кромид, а кој мора да ја ограничи неговата употреба во исхраната, објасни нутриционистот и член на Здружението на диететичари од Канада Наталија Нефедова.
Црвениот кромид содржи витамини и минерали, фолна киселина, железо, диетални влакна и хранливи материи. Благодарение на својот уникатен состав, го намалува воспалението во телото и го зајакнува имунитетот. Лекарите го препорачуваат за исхрана на луѓе со многу болести, пренесува Zapozdena.rs.
„Покрај тоа што содржи витамини и минерали, на пример витамин Ц, витамини од групата Б, влакна, содржи и флавоноиди кои делуваат како антиоксиданти и ги намалуваат воспалителните процеси во организмот. Најчесто влијаат на кардиоваскуларните процеси, дијабетесот и онколошките заболувања. Исто така, кромидот позитивно влијае на имунитетот“, вели Нефедова.
Тој исто така наведува дека црвениот кромид помага да се намали внесот на сол во организмот.
Но, без разлика на се, кромидот не треба да се користи како лек кој се консумира само кога човек е болен. Треба да се јаде редовно за да има превентивно дејство во борбата против болестите, смета нутриционистот.
Единствен проблем е непријатниот здив, но не од устата, туку од кожата, бидејќи мирисот на кромидот се ослободува низ порите“, објасни Нефедова.
Сепак, некои луѓе не можат да го сварат кромидот.
„Кромидот треба да се консумира на ограничен начин доколку имате чувствителен стомак, ако имате гастритис или киселост. Но, тоа не значи дека воопшто не треба да го јадете, туку треба да консумирате количество кромид што одговара на вашето тело, изјави Нефедова.
За кромидот да остане свеж и да не ги изгуби благотворните својства, потребно е да се чува во фрижидер и да се одвојат главите кромид една од друга, заклучи нутриционистот.