Од прелив од сендвич до состојка во омлетите, швајцарското сирење е омилено меѓу многу љубители на сирење. Се разликува од многу други сирења благодарение на неговите дупки. Но, зошто точно швајцарското сирење има дупки?
Се вели дека јаглерод диоксидот произведен за време на производството е она што ги предизвикува дупките во швајцарското сирење, но постои друга теорија.
Повеќето извори тврдат дека бактериите се создаваат за време на процесот на производство. Поради стартерот што се користи за правење сирење и температурата на која се чуваат кифличките, со текот на времето се развиваат бактерии кои доведуваат до појава на меурчиња од јаглерод диоксид. На крајот тие меурчиња пукнаа и тоа е она што ги создава дупките.
Иако ова беше доминантна теорија, неодамнешната наука укажува на друга причина. Агроскоп, швајцарски земјоделски институт, верува дека сеното може да предизвика плускавци. Сирењето направено во канти во амбари веројатно содржи честички од сено. Сеното потоа предизвикува структурна слабост во урдата каде што може да се акумулира гас, што потоа создава дупки, известува Lifesavvy.
Дупките за швајцарско сирење со текот на времето стануваат се поретки. Надградбата на технологијата и повеќе санитарни методи на производство значат помалку честички сено во млекото и помалку дупки во сирењето. Иако сепак ќе има ист вкус, дали швајцарското сирење навистина е швајцарско сирење без карактеристичните дупки? Кога повторно ќе направите сендвич со швајцарско сирење, обрнете внимание на дупките. Може да има помалку …