Многу фактори можат да влијаат на процесот на слабеење, па иако одредена диета или фитнес рутина може да работи за некој што го познавате, тоа може да биде сосема поинакво во вашиот случај.

Од хормони, возраст, до начин на живот, многу работи можат да влијаат на успехот во слабеењето. Висината исто така може да влијае на процесот на слабеење. Многумина веруваат дека слабеењето е многу потешка задача за пониските луѓе. Дали има вистина во тоа?

– Висината игра витална улога во одредувањето на вашиот пристап кон губење на тежината. Иако високите луѓе имаат поголема мускулна маса од оние кои се ниски, можно е да мораат да работат помалку од другите за да ослабат, пренесува „Н1“.

Луѓето со низок раст природно имаат помала маса која се состои од ткива, органи, коски и мускули. Мускулна маса влијае на базалниот метаболизам (BMR) кој одредува колку калории согорува вашето тело во мирување.

Значи, количината на калории што ги согорувате со различни вежби зависи од количината на чиста маса што ја имате во телото. Колку е поголема количината на чиста маса во телото, толку побрз е метаболизмот и побрз е процесот на слабеење.

Иако ниските луѓе имаат помала мускулна маса во споредба со оние кои се високи, можно е да мораат повеќе да работат на себе за да ослабат, пишува „Times Of India“.

Сепак, важно е да имате во предвид дека многу други фактори како што се начинот на живот, хормоните, навиките за спиење и многу повеќе можат да влијаат на вашиот успех во слабеењето.