Личните податоци и телефонските броеви на повеќе од 500 милиони корисници на Фејсбук денеска се објавени на еден форум.

Според Блумберг, ова се лични податоци на повеќе од 533 милиони корисници на Фејсбук од 106 земји. Личните информации вклучуваат телефонски броеви, Фејсбук проект, целосни имиња, локации, родендени, биографии, а во некои случаи и адреси на е-пошта. „Бизнис инсајдер“ проверил неколку податоци и го потврди, тврдат тие, нивниот кредибилитет.

Портпарол на Фејсбук им рече дека е можно тоа да се случило поради проблем што компанијата го имала во 2019 година.

Експертот за компјутерски криминал Алон Гал, кој прв открил што се случило во јануари, коментира за Business Insider дека податоците може да ги користат компјутерски криминалци кои користат лични податоци на луѓе во измамите што ги прават.

„Базата на податоци со таа големина што содржи такви лични информации може да доведе до користење на податоците за обиди за хакерство или разни измами“, рече Гал, кој исто така објавил список на земји од корисниците на Фејсбук, чиишто податоци биле откриени во јануари. Потоа забележал еден хакер на форум кој се пофалил дека успеал да ги добие податоците, но до денес тие податоци не биле објавени во јавноста.