Иако на многумина им изгледа логично да ги мијат забите по пиењето на утринското кафе – бидејќи остава дамки на забите, а неговата киселост го кородира емајлот, стоматолозите препорачуваат четкање на забите пред првото кафе!

Како што објасни Кристина Минер, стоматолог од непрофитната здравствена организација CommuniCare во Сан Антонио, кафето полесно се лепи и создава проблем ако дојде во контакт со наслаги, пишува marthastewart.com.

Ако забите се чисти, ќе имате помалку наслаги на кои може да се задржи, истакнува таа.

Како што објаснува Мајнер, таа прво ги мие забите, пие кафе, а потоа само ја плакне устата со вода за да ја неутрализира киселоста во устата.

Соња Красилников, стоматолог од Њујорк, исто така забележува дека не е добра идеја да се мијат забите по испиеното кафе, поради нивото на киселост, бидејќи таквата средина е хемиски абразивна. На овој начин, киселината се распаѓа уште побрзо и ја зголемува чувствителноста на забите! Така, само повременото миење после кафе создава микроабразии, додека секојдневното четкање на забите по таков кисел пијалок може да ја „истроши“ глеѓта на забот.

Затоа, ако сепак сакате да го вратите чувството на свежина во устата со четка и паста, треба да почекате барем половина час за последната голтка кафе.