Претставничкиот дом на Конгресот на САД денеска треба да гласа за резолуција со која почнува процес на импичмент на претседателот Доналд Трамп, поради улогата во поттикнувањето на толпата негови приврзаници да влезе во зградата на Конгресот на 6 јануари. Во текот на минатата ноќ Претставничкиот дом усвои резолуција во која се бара од потпретседателот на САД Мајк Пенс да се повика на 25- от амандман од Уставот и да одржи гласање на кабинетот за разрешување на Трамп.

Смена на претседателот според 25-от амандман подразбира потпретседателот и мнозинство од членовите на кабинетот на претседателот да прогласат дека претседателот не е способен да ја извршува својата уставна должност.

– Advertisement –

Прикажи повеќе