Речиси два милиони повеќе луѓе во Европа сега се без работа, во споредба со 2019 година. Можеби најтешката ситуација по ова прашање е во Австрија, за која се проценува дека има најголема невработеност од Втората светска војна.

Дури и во најсилната европска економија, Германија, растот на вработеноста што траеше 14 години заврши за време на коронa кризата, а слични вести пристигнуваат секој ден од другите развиени европски земји.

Според податоците на Евростат, невработеноста во ЕУ навистина опадна за 0,1 процент во ноември во споредба со октомври 2020 година, но сепак се зголемува во споредба со истиот период во 2019 година. Сепак, аналитичарите очекуваат натамошен раст на невработеноста.

Иако овие податоци се застрашувачки и на Балканот, економистите сметаат дека порастот на невработеноста во Европа е всушност само еден од начините за справување со корона кризата, различен од пристапот во Србија.

Директорот на Службата за вработување (АМС) во Австрија, Јоханес Копф, предвиде дека сегашната криза со корона ќе доведе до понатамошен раст на невработеноста во таа земја, на над 500.000, најверојатно на крајот на јануари, но дека ќе следи ново економско закрепнување. Копф за АПА изјави дека Австрија се соочува со најголемата криза на пазарот на трудот од Втората светска војна.

„По кризата, ќе следи нов бум“, убеден е тој, додавајќи дека за тој период невработените треба да бидат преквалификувани и обучени сега. Тој смета дека вакцинацијата е пресвртна точка, бидејќи кога вакцината е достапна за општата популација, тогаш може да се започне од растот на подготвеноста за инвестиции и потрошувачка.

Во Германија, на пример, во текот на 2020 година, годишниот просечен број на вработени беше 44,8 милиони, што значи дека имало 477.000 вработени помалку отколку во 2019 година.