Скапоцените метали претрпеа силен удар на крајот на неделата. Цената на среброто потона за скоро десет проценти за унца, а за унца злато можеше да се плати помалку од 1.850 долари, што е најниска цена во последниот месец.

Причината за падот може да се бара во посилниот долар и повисоки приноси на американските обврзници. Сепак, ваквиот пад е изненадувачки, бидејќи веста за демократската победа во Сенатот и поврзаната веројатност за уште поголеми стимулации треба да одекнуваат позитивно, а златото може да скокне поради хаосот во Вашингтон, пренесува Seebiz.

Аналитичарите веќе зборуваат за златото што го изгуби статусот на безбедно прибежиште. Имаше многу одливи од ЕТФ поврзани со инвестиции во злато есента, а инвеститорите претежно пренесуваа пари во крипто-валути.