Бременоста е полна со предизвици, а повеќето идни мајки се грижат да не родат ненадејно и премногу рано. Затоа е важно да се знае дека 24-та недела е вистинска пресвртница во бременоста и дека од таа недела, дури и ако бебето се роди рано, има големи шанси да преживее со интензивна медицинска помош. За жал, бебињата родени пред 24 недела не се доволно зрели за да преживеат во повеќето случаи.

Колку е развиено бебето во 24 недела од бременоста?

Ако сте бремени 24 недели, тогаш сте бремени 6 месеци. Остануваат само уште три месеци. Големината на бебето сега може да се мери со големина на уво, долго е околу 30 см и тежи околу 600 грама.

Лицето на бебето е формирано

Доколку сте имале камера во стомакот, веќе можевте да видите како ќе изгледа бебето кога ќе се роди. Тоа прекрасно, сепак ситно лице е речиси целосно формирано, со трепки, веѓи и коса. Изгледа слаба затоа што салото под нејзината кожа сè уште не е формирано. Поради ова нејзината кожа е проѕирна и низ неа јасно се гледаат сите органи, коски и крвни садови. За среќа, тој проѕирен изглед нема да трае долго.

Бела коса

Сè уште не е познато каква боја на коса ќе има вашето бебе. Во моментов, целото нејзино тело е со бели влакна, бидејќи сè уште нема пигмент.

Слухот на бебето

Бебето може да слушне секакви звуци, почнувајќи од воздухот што го издишувате од белите дробови, жуборот на вашите црева и звуците што ги прави стомакот, па сè до вашиот глас и гласот на вашиот партнер. Ова е причината зошто вашето бебе ќе може да го разликува гласот на мама и тато од самото раѓање.

Какви промени во телото на трудницата се случуваат во 24-та недела од бременоста?

Папокот се менува

Речиси на секоја идна мајка ѝ се појавува папокот додека нејзината испакната матка турка сè што ќе и се најде на патот. Папокот, кој вообичаено изгледа мал, може да се истегне во овој период. Се разбира, по бременоста, сè ќе се врати во нормала.

Синдром на капиларен тунел во бременоста

Околу 60 проценти од бремените жени имаат проблеми со карпален тунел за време на бременоста. Синдромот на карпален тунел не се смета за сериозна медицинска состојба за време на бременоста, но сепак може да го попречи секојдневното функционирање и да биде болен.

Тоа е предизвикано од задржување на течности за време на бременоста и притисок врз медијалниот нерв во раката. Ако сте бремена за прв пат и постари од 30 години, поголема е веројатноста да го имате овој синдром, а ако се појави еднаш, големи се шансите да го имате во следната бременост.

Симптомите може да бидат: вкочанетост, пецкање, болка, оток, тешко држење и намалена умешност на прстите. Симптомите обично се влошуваат ноќе или рано наутро, а во некои случаи може да се почувствуваат покрај прстите и раката во пределот на зглобот, подлактицата и рамото.

Синдромот на карпален тунел обично поминува сам по породувањето, бидејќи задржувањето на течности потоа се намалува. Доколку тоа не се случи, задолжително контактирајте со физиотерапевт кој дополнително ќе ве советува за превенција и третман.

Црвени чешачки дланки

Бременоста носи најразлични чудни симптоми, од кои едниот се црвени, чешачки дланки. Ова црвенило може да се прошири и на стапалата, но помала е веројатноста да го забележите бидејќи ви е тешко да направите движење кое ви овозможува да гледате во стапалата.

Иако ова е релативно нормален симптом, спомнете го кај вашиот лекар. Постои шанса тоа да укаже на ретка компликација наречена холестаза на бременоста, иако е почеста во третиот триместар.

Некои жени со овие симптоми сметаат дека е корисно да ги потопуваат рацете и нозете во ладна вода или да носат ладни облоги неколку минути секој ден.