Најкремастиот десерт кој се јаде за 15 минути

СОСТОЈКИ:

10 белки
250 гр шеќер
300 гр ореви или печени лешници
3 лажици брашно
1 прашок за пециво

Фил

10 жолчки
220 гр шеќер
3 пудинзи од ванила
1 лажица густин
1 ванилин шеќер
1 литар млеко
270 гр маргарин
100 гр чоколадо за готвење

И потребно е уште:

200 гр чоколадо за глазура

ПОДГОТОВКА:

Белките изматете ги во цврст шлаг, додадете го шеќерот и мешајте додека не се добие фина густа мазна смеса. Додадете брашно измешано со прашок за пециво, а на крајот лесно измешајте мелени ореви или лешници.

Смесата истурете ја во плех (20 × 30) обложен со хартија за печење, печете на 150 C околу 40 минути или по потреба. Изладениот бисквит исечете го на два дела.

Од литар млеко се одвојува доволно за да се изматат шеќерот, пудингот, жолчките и густинот за да се добие мазна смеса. Остатокот од млекото ставете го да зоврие, кога ќе зоврие додадете ја смесата за пудинг, варете неколку минути со постојано мешање додека не се згусне.

Филот се остава да се излади покриен со проѕирна фолија. Изматениот маргарин измешајте го во изладениот фил. Поделете го филот на два дела, во едниот измешајте го стопеното чоколадо.

Бисквитот ставете го на плех, малку попрскајте го со чоколадно млеко, па жолтиот фил, намачкајте го темниот фил, па покријте со друг дел од бисквитот.

Ставете ја глазурата на бисквитот, како што обично правите.