Спектакуларна комета колоквијално позната како „Ѓаволска комета“ се приближува до Земјата и моментално може да се види по самракот на западниот хоризонт, пренесува Европската вселенска агенција (ЕСА).

Жителите на северната хемисфера на Земјата моментално имаат ретка можност да бидат сведоци на кометата 12P/Pons-Brooks како го осветлува ноќното небо. Оваа комета од типот Халеј, со орбитален циклус од околу 71 година и јадро широко приближно 30 километри, е позната по своите зачудувачки ерупции на гас и прашина.

Астрономите веруваат дека кометата најверојатно е поврзана со метеорскиот дожд каппа-Драконид, од каде што најверојатно потекнува.

Како што патува поблиску до Сонцето, мразот во кометата претрпува сублимација, односно се менува од цврста во гасовита форма. Видливоста на кометата варира бидејќи на моменти таа силно свети, а понекогаш едвај се забележува. Оптимално за гледање на оваа комета е кон крајот на март и почетокот на април на северната хемисфера, бидејќи токму тогаш шансите да се види се најдобри, особено над западниот хоризонт по самракот. Додека двогледот или мал телескоп го подобруваат доживувањето на гледањето, можно е и гледање со голо око, доколку условите се соодветни. Сепак, осветленоста на кометата останува непредвидлива.

Прикажи повеќе