Што би можеле да значат изборите во Тајван за островот и за светот

Гласачите во Тајван бираат нов претседател и законодавен дом, процес кој многу се гледа и може да влијае на односите на островот со Кина и САД.

Кина тврди дека Тајван е дел од нејзината територија и побара обединување, што островската демократија го отфрли. Тензиите околу Тајван се едно од најразделните прашања меѓу Пекинг и Вашингтон.

Крис Бакли, дописник на Њујорк Тајмс со седиште во Тајпеј, известувач за Кина и Тајван, разговараше за влогот на изборите. Еве што треба да знаете.

Зошто се важни овие избори?

Овие избори може да имаат важни последици за еден од најтешките и најтешките територијални спорови во светот – иднината на Тајван, вели Крис за Њу Јорк Тајмс.

Претседателските кандидати од двете главни политички партии – Демократската прогресивна партија и Националистичката партија – обајцата ја отфрлаат рамката на кинеската комунистичка партија за обединување, наречена „една земја, два системи“. Но, постојат важни разлики во тоа како тие предлагаат да се справи со Пекинг.

Лаи Чинг-те, кандидатот на Демократската прогресивна партија, вети дека ќе ја држи Кина под рака. Кина најверојатно ќе го засили притисокот врз Тајван доколку тој победи. Хоу Ју-их, кандидатот на Националистичката партија, вели дека ќе ги намали тензиите со Кина со проширување на трговијата и контактите преку теснец. Кина најверојатно ќе го намали притисокот – барем за некое време – ако победи, но исто така може да ги зголеми очекувањата за отстапки.

Кои се можните исходи и што би значеле тие понатаму?

Она што во моментов најмногу се коментира е дека ова најверојатно ќе биде тесен резултат. Кој и да победи, следниот претседател ќе мора да работи со законодавниот дом каде што е многу веројатно ниту една партија да нема мнозинство. Тоа значи дека следниот претседател (засегаизгледа дека е поверојатно оа да биде Лаи) ќе се соочи со повеќе пречки во спроведувањето на политиките.

Потсетување за другите избори оваа година кои се неизмерно важни за Тајван. Тоа се претседателските избори во САД. Се разбира, исходот од тоа гласање е важен за целиот свет. Но, Тајван зависи од САД како негов главен безбедносен поддржувач против Кина. Вториот мандат на Бајден веројатно би значел продолжување на истите политики. Ако Доналд Трамп биде републикански кандидат и победи, тогаш ќе има многу поголема неизвесност за тоа каде ќе оди американската политика.

Подготви: Драган Мишев