Финската влада одлучи на 17 ноември на полноќ да затвори четири од деветте гранични премини со Русија за да спречи влез на луѓе без соодветни документи.

„Нашата цел е да користиме бариери за да го спречиме влезот“, им рече на новинарите шефот за меѓународни работи на граничната полиција Мати Питканиити, додавајќи дека мерките на Финска се одговор на промените во руската гранична политика.

Повеќе од 200 баратели на азил пристигнаа во Финска оваа недела, а лидерите на земјата ја обвинија Русија дека ги пушта луѓето преку границата. Москва негираше.

Финските и руските граничари соработуваа со години во случаите на запирање на луѓе без соодветни визи или патни документи пред да влезат во која било земја.

Сепак, Русија почна да им дозволува на патниците без документи да ја преминат границата и да влезат во пограничните зони каде што можат да бараат азил во Финска.

Прикажи повеќе