Според британското разузнавање, Русија не постигна значителен успех со офанзивата во април и покрај големиот број напади и загуби

Во април 2024 година, руските напади се интензивираа во источна Украина, зголемувајќи се за 17% од март 2024 година. Од нив, повеќе од три четвртини беа лоцирани во областите Авдиивка, Часив Јар и Маринка на линијата на фронтот, објави британското Министерство за одбрана на социјалната мрежа Х, повикувајќи се на разузнавачки податоци.

Забележано е дека нападите во околината на Часив Јар се зголемиле за 200 отсто од март до април. Ова е речиси сигурно одраз на обновените обиди на Русија да добие контрола врз градот – сместен на високо место западно од Бахмут.

„И покрај значителниот пораст на нападите на оваа оска, Русија оствари само мали тактички придобивки во областа во текот на април и речиси сигурно претрпе големи загуби“, се вели во соопштението.

Како што е соопштено, според Генералштабот на Украина, вкупните борбени загуби на руската армија во Украина од 24 февруари 2022 година до 9 мај 2024 година изнесуваат околу 478.730 лица, од кои 1.300 лица претходниот ден.

Како што претходно објави Министерство за одбрана на ОК на Х, според разузнавачки податоци, руските власти планираат мобилизациска кампања во окупираниот дел на регионот Запорижја, како дел од нивната кампања за русификација и принудување на населението да ја прифати новата влада.

Таканаречениот гувернер на регионот Запорижја потпиша наредба во која се наведува дека Русија ја подготвува потребната инфраструктура и мерки за воен регрут во областите окупирани од Русија во областа Запорижја.

Аналитичарите забележуваат дека ова ќе биде прва ваква кампања на оваа територија привремено окупирана од Русија од септември 2022 година.

„Веројатно Русија ја гледа оваа мерка како начин за задоволување на потребата на руските вооружени сили за дополнителен персонал за поддршка на нивните воени напори. Ефектот на декретот веројатно ќе биде ограничен со оглед на тоа што значителен дел од населението на Запорожје замина“, се вели во извештајот.

Забележано е и дека во Мелитопол, најголемиот град окупиран од Русите во регионот Запорижја, останува само 40% од предвоеното население, а половина од нив се состојат од етнички Руси на кои им се нуди работа во градот.

„Овој декрет е исто така дел од пошироката кампања на руските власти на привремено окупираните територии за да го принудат населението да прифати руско владеење, заклучија британските разузнавачи.

Како што претходно објави Укринформ, претпријатијата во таканаречената „Луганска Народна Република“ го откажуваат доделувањето на платите на оние што Русија ги повикала за војна поради краткиот животен век на таквите регрутирани лица.

Драган Мишев