Руската државна телевизија „Россија 1“ во пренос објави дека Третата светска војна штотуку започнала.

Новинарката Олга Скабеева им кажа на гледачите дека ескалирачката воена офанзива може вербално да се нарече Трета светска војна, изразувајќи целосна сигурност за тоа.

„Ние дефинитивно се бориме против воената инфраструктура на НАТО, иако не директно со алијансата. „Ова мора да се прифати“, рече Скабеева.

Изјавата, како што пишува британскиот медиум Мирор, доаѓа откако од Москва стана јасно дека изгубила разузнавач во Украина, што ѝ задава голем удар на елитната шпионажа на Кремљ.

Капетанот Алексеј Богомолов, од 25-от полк на специјалните сили на ГРУ (Ставропол), е убиен за време на конфликтот, објавија руските медиуми.

Воениот коментатор Дмитриј Дрозденко изјави за државниот Канал 1: „Всушност, војната на повеќе нивоа се одвива со целосни размери со колективниот Запад. „И Западот веќе некое време се подготвува за војна.

Презентерката Олесија Лосева, водителка на „Времја Покажет“, им кажа на гледачите дека Западот сега ѝ доставува „големи количини оружје“ на Украина.

Таа тврдеше дека Украина го спроведува декретот на Западот со „уште повеќе провокации, крвави, ужасни и крајно незамисливи“.

Тие тврдат дека Русија е земја недостојна да се најде на мапата на светот и дека сите Руси треба да бидат избришани од лицето на земјата“, велат аналитичарите во Русија.

„Самите Украинци станаа свесни. Тие не гледаат геноцид, дури ни во Харков, тие ги пречекуваат нашите војници како вистински ослободители. „Луѓето излегуваат со руски знамиња во рацете и нѐ поддржуваат“, тврди познатиот новинар.