Генералниот директор на руската вселенска агенција Роскосмос, Јуриј Борисов, претходно изјави дека Русија се повлекува од ISS по 2024 година за да се фокусира на изградба на сопствена вселенска станица, но таа изјава е прилично непрецизна, па дури и официјалниот претставник на Роскосмос Сергеј Крикалев рече дека „по 2024 година.” всушност може да значи 2025, 2028 или 2030 година. Сепак, сега пристигнаа официјални информации дека Русија ќе остане партнер на ISS до 2028 година, додека САД, Јапонија, Канада и Европската вселенска агенција ќе продолжат да работат до 2030 година.

Откако САД и другите земји воведоа санкции кон Русија поради инвазијата на Украина, се огласи поранешниот директор на Роскосмос, Дмитриј Рогозин, кој се закани дека ќе ја прекине соработката. Тој тогаш рече дека соработката е можна само со целосно укинување на „незаконските“ санкции.

Како и да е, Роскосмос продолжува да соработува со своите партнери, но сега тие веќе имаат направено план за повлекување на астронаутите од станицата доколку Русите заминат, како и план ИСС да продолжи да работи без руските потисници кои ја одржуваат во орбитата. . Приватните вселенски компании биле повикани да помогнат, па Боинг формира тим од инженери за да најде решение за контрола на ISS без руските погони.

Прикажи повеќе