Во едно од последните соопштенија во 2023 година, Европската комисија потсети дека од 2024 година сите мобилни телефони, таблети и камери во ЕУ ќе мора да имаат ист полнач. Слот за USB-C, познат и како USB Type-C, станува стандард, што значи дека производителите ќе мора да ги приспособат своите уреди на новите барања.

Оваа одлука е донесена пред неколку години, а ЕУ неодамна даде конечно одобрение за задолжително воведување на еден полнач за сите електронски уреди.

Прикажи повеќе