ОАЕ погодени од најсилните врнежи во последните 75 години

Поројни дождови ги зафатија Обединетите Арапски Емирати, поплавувајќи ги главните автопати и ги прекинаа летовите на меѓународниот аеродром во Дубаи. Владата ги опиша како најсилни врнежи во последните 75 години.

Дождовите почнаа во понеделникот навечер и до синоќа го натопија пустинскиот град Дубаи со просечна количина дожд што ја добива за една и пол година.

Некои области во внатрешноста на ОАЕ забележаа повеќе од 80 мм дожд во вторникот од 24 часа до 8 часот наутро, приближувајќи се до годишниот просек од околу 100 мм.

На сушниот Арапски Полуостров, дождот е невообичаена појава, но повремено се појавува во текот на постудените зимски месеци.

Снимените материјали покажуваат поплавени домови, напуштени возила. Многу патишта и други области немаат одводнување поради недостаток на редовни врнежи.