Пролетниот замор е често придружен со промени во расположението на кои влијаат хормоните кои се произведуваат во церебралниот кортекс, цревата и надбубрежните жлезди.
Advertisements
Хормонот на среќата серотонин помага да се пренесат нервните импулси и да се произведе мелатонин. Кога на телото му недостига серотонин, побрзо се лутиме, имаме проблеми со варење, чувствуваме желба за јаглени хидрати, раздразливи сме, прагот на толеранција на болка е помал…
Постојат здрави и нездрави начини за подигање на нивото на серотонин. Нездравите вклучуваат конзумирање цигари, алкохол и/или храна богата со едноставни шеќери; Овие навики можат брзо да го подигнат нивото на хормонот на среќата, но доколку се спроведат на долг рок, тие предизвикуваат повеќе штета отколку добро.
Од друга страна, постојат здрави начини за подигнување на нивото на серотонин, како физичка активност на отворено, сончање, интимност со саканата личност, но и консумирање одредени намирници.
1. Темно чоколадо
Храната богата со шеќер брзо го подига нивото на серотонин, но во исто време брзо го подига и нивото на шеќер во крвта. Темното чоколадо содржи помал процент на шеќер во споредба со млечното, а соединенијата како флаваноли и процијанидини имаат благотворно влијание на расположението и можат да го намалат и воспалението во организмот.
2. Мисирка
Триптофанот е амино киселина која нашето тело ја користи за производство на серотонин. Мисирката е богата со оваа амино киселина, па нутриционистите препорачуваат да ја вклучите во вашата исхрана.
3. Јаткасти плодови и семиња
Освен што се полни со здрави масти, јаткастите плодови и семките го зголемуваат нивото на енергија. Суровини бадеми, ореви, сончоглед и семки од тиква, како и лешниците, можат да бидат одлични сојузници во постигнувањето на добро расположение. Само внимавајте да не претерате, бидејќи се многу калорични.
4. Јогурт и сирење
Млечните производи се добар извор на триптофан. Доколку сте љубители на јогурт и поцврсти сирења, оваа комбинација може да ви ја врати насмевката на лицето.
Цврстите сирења се вистински рудник на триптофан, а јогуртот со триптофан содржи и пробиотици кои можат да ги балансираат бактериите во нашите црева.
5. Банани
Омилените овошја на многу луѓе го стимулираат производството на триптофан, содржат витамини А, Ц, К и Б6, кои се вклучени во синтезата и метаболизмот на невротрансмитерите, а комбинацијата на шеќер и влакна му обезбедува на телото сила и енергија.
За уште поефективен ефект, направете овошна салата од банани, бобинки и ананас – вашето расположение брзо ќе се врати.