Откако Јапонија почна да испушта вода од нуклеарна централа која содржи радиоактивен тритиум во Пацификот, има протести во Кина и Јужна Кореја.

Јапонија почна да исфрла повеќе од милион тони загадена вода од уништената нуклеарна централа Фукушима во Тихиот Океан, што ја натера Кина да објави итна целосна забрана за увоз на морска храна од Јапонија. Тоа предизвика бес во соседните рибарски заедници.

Операторот на електраната, Токио Електрик Пауер (Tokyo Electric Power), испумпуваше мала количина вода од централата во четвртокот на 24 август, два дена откако јапонската влада го одобри планот.

Операторот не идентификуваше никакви абнормалности со пумпата за морската вода или околните објекти.

Прикажи повеќе