реклама

Спротивно на претходните совети што ги прочитавте на Интернет, Apple и Samsung објавија упатства на нивните кориснички страници за тоа што да (не) правите ако паметниот телефон ви падне во вода.

На сите оние на кои им паднал паметниот телефон во вода, првото нешто што им паѓа на памет е да побараат добар совет на Интернет.

реклама

Еден од најчестите совети е веднаш да го ставите телефонот во ориз, кој треба да ја впие влагата од телефонот.

Такви совети понекогаш ќе добиете во услугите за паметни телефони.

реклама

Сепак, сега Apple напиша предупредување на нивните страници за поддршка на клиентите.

Не ставајте го телефонот во кесичка со ориз. Ако го направите тоа, малите парчиња ориз може да го оштетат вашиот iPhone, стои на веб-страницата на Apple.

реклама

Покрај кесичката ориз, оваа компанија ги предупредува корисниците да не се обидуваат да го исушат телефонот користејќи надворешен извор на топлина или компримиран воздух и да не ставаат туѓи предмети, како што се хартиени марамчиња или ушни стапчиња, во телефонот.

Известувањето доаѓа поради новата функција за откривање течност.

„Ако вашиот iPhone се навлажни, нова функција испраќа предупредување дека телефонот е влажен и чекате да го наполните“

Веројатно се прашувате што да направите ако вашиот iPhone падне во вода?

Apple ги советува следните чекори:

  • Нежно допрете го iPhone на раката со приклучокот свртен надолу за да го отстраните вишокот течност. Оставете го вашиот iPhone на суво место со добар проток на воздух.
  • По најмалку 30 минути, обидете се да го полните со помош на Lightning или USB-C кабел.
  • Ако после тоа добиете предупредување, приклучокот сè уште има течност или иглата на кабелот е влажна. Оставете ги вашиот iPhone и кабелот на суво место со добар проток на воздух цел ден.
  • Во овој период, можете да се обидете да го надополните. Може да потрае и до 24 часа за да се исуши мобилниот телефон.
  • Ако вашиот телефон е сув, но сè уште не се полни, исклучете го кабелот од адаптерот и адаптерот од штекерот, а потоа вклучете ги повторно.

Совети од Samsung:

Не е само Apple кој советува против техниката на сушење ориз. Samsung забележува дека некои Galaxy уреди се водоотпорни, па тоа помага.

Ако вашиот паметен телефон паднал во вода, Samsung препорачува:

  • Исклучете го уредот и извадете ја батеријата ако е можно.
  • Избришете ја целата влага од надворешноста, приклучокот за слушалки и отворот за полнење, можете да користите памук или стап.
  • Ако вашиот уред се навлажни со морска вода, хлорирана вода или пијалоци, прво треба да го потопите во чиста вода за да ја отстраните преостанатата сол, туѓи честички или хемикалии.
  • По сушењето на воздух, Samsung препорачува да го однесете уредот во сервисен центар.

Кој метод и да го изберете, секогаш оставајте го уредот да се исуши на добро проветрено место или во сенка со ладен воздух (од вентилатор) по сите процедури. Не обидувајте се да го исушите со фен брзо или со топол воздух.

реклама