реклама

Недоволното спиење има значително влијание врз нашата непосредна благосостојба и долгорочно здравје. Неодамнешното истражување објасни како недостатокот на сон влијае на различни аспекти на нашето здравје. Општо е познато дека доволно сон го зајакнува нашиот имунолошки систем и е поврзан со намален ризик од срцеви и метаболички состојби, вклучително и дебелина и дијабетес тип 2.

Како спиењето пет часа дневно влијае на вашето здравје?

реклама

Истражувачите од Државниот универзитет во Пенсилванија открија дека еден од начините на кои нè повредува лишувањето од сон е тоа што прави да се чувствуваме помалку сити, дури и откако ќе изедеме оброк богат со маснотии. Студијата, детално објавена во Журналот за истражување на липидите, истражуваше како спиењето само пет часа дневно во текот на четири дена, проследено со една ноќ од 10 часа „спиење за закрепнување“, влијаело на 15 здрави мажи во нивните 20-ти. Одете Здраво!

Конкретно, беше испитано влијанието врз нивоата на липиди после јадење, кои се поврзани со развојот на масни наслаги кои ги затнуваат артериите.

реклама

Наодите беа вознемирувачки, бидејќи липидите не беа метаболизирани, туку складирани, како што забележа д-р Орфеу Бакстон, професор на Пен Стејт и еден од авторите на студијата. Иако експертите не можат точно да утврдат зошто недоволното спиење е проблем, тие сугерираат дека стресот поврзан со работата не само што го попречува нашиот сон, туку и го влошува стресот поврзан со работата.

Спијте седум часа или помалку

реклама

Друга студија на Универзитетот Бол Стејт покажа дека речиси една третина од вработените Американци спијат седум часа или помалку, тренд кој се влошува со текот на времето. Оваа студија анализирала 150.000 вработени возрасни лица од 2010-2018 година и открила дека речиси 36% од нив не спиеле доволно во 2018 година, во споредба со речиси 31% во 2010 година. Афроамериканците и поединците со мултирасно потекло доживеале најголем пораст на несоодветниот сон, со повеќе од 45% кои пријавиле недоволен одмор.

Покрај тоа, оние кои работат во професии со висок стрес, како што се здравството, спроведувањето на законот и војската, како и работните места во транспортот, ракувањето со материјали и производството, пријавија високи нивоа на лишување од сон. Ова е значаен проблем со оглед на критичните, временски чувствителни одлуки кои често се носат на овие позиции, во комбинација со нередовно и долго работно време.

За проблемот придонесуваат фактори како што се подолгото работно време, зголемената употреба на технологија и електронски уреди. д-р. Јагдиш Хубчандани, раководител на истражувањето, сугерира дека работодавците треба да преземат чекори за да им обезбедат на работниците доволно одмор, бидејќи ефектите од лишувањето од сон ја опфаќаат пошироката заедница.

Недоволното спиење влијае не само на когнитивните функции, туку и на расположението и општата благосостојба. Со текот на времето, го зголемува ризикот од различни здравствени проблеми, вклучувајќи дебелина, дијабетес, висок крвен притисок и ослабен имунолошки систем. Ментално може да доведе до анксиозност, депресија и други психолошки симптоми. Кај децата, недостатокот на сон може да се манифестира како хиперактивност, што потенцијално може да се помеша со АДХД.

Технологија и спиење

Времето на екранот, особено пред спиење, е чест фактор што придонесува за лишување од сон. Сината светлина што ја емитуваат уредите може да ги наруши нашите природни обрасци на спиење. Се препорачува да се избегнуваат екраните најмалку еден час, идеално два пред спиење.

Сепак, технологијата може да се користи и позитивно за да се поддржи подобар сон, како што е поставување аларм пред спиење или користење уред како паметен часовник за следење на шемите на спиење. Во сегашната технолошка ера, се препорачува употреба на технологија за подобрување на спиењето.

реклама