реклама

Велигден е еден од најголемите христијански празници, но во светот се слави на различни начини. Секоја култура има свои уникатни традиции кои вклучуваат храна која се подготвува и се споделува со семејството и пријателите на тој ден. Искористената храна, начинот на подготовка, послужување, кога и како да се јаде – се многу повеќе од самиот рецепт.

Велигденската храна го одразува богатото културно наследство и симболика на секоја област каде што се слави. Откријте што се јаде на Велигден во 20 различни земји и научете ги приказните и обичаите зад секој залак.

  1. Журек – Полска

реклама

Журек е супа направена од кисело ‘ржано брашно, колбаси, моркови, босилек и други зачини и се смета за едно од потипичните велигденски јадења во Полска. Различни варијации на оваа супа може да се најдат низ Полска, а често се сервира во сад за леб за јадење со додавање на преполовени тврдо варени јајца.

Иако може да биде доста кисело, журот е многу ценета супа која освен во Велигден се јаде и во други периоди од годината.

  1. Фанеска – Еквадор

реклама

Фанеска е супа која традиционално се подготвува во Еквадор за време на Страсната недела. Состојките доаѓаат од сите региони на земјата и ова јадење ја претставува различноста на Еквадор, како и единството на еквадорскиот народ.

Тоа е богата супа која обично содржи бакалар варен во млеко, сирење, грав, лук и 12 видови житарки кои ги симболизираат 12-те апостоли на Исус Христос. Состојките и точниот начин на подготовка се разликуваат регионално, па дури и од едно до друго семејство, а по правило се подготвува и служи само во неделата пред Велигден.

  1. Le Gigot d’Agneau Pascal – Франција

реклама

Француското велигденско мени, за разлика од многу земји кои претпочитаат риба, се базира на црвено месо. Gigot значи бедро на француски, а agneau pascal се однесува на велигденското јагне. Во неделата на Велигден обично се пече јагнешкото бутче во рерна со разни зачини и се служи со компири и грашок или грав.

  1. Јадења со бакалар – Бразил

Во Бразил е вообичаено на Велигден да се јаде бакалар подготвен на различни начини. Оваа риба во земјата ја донеле Португалците, а едно од најпопуларните традиционални велигденски јадења е Бакалхоада.

Бакаларот обично се готви со различен зеленчук, како кромид, компир, пиперка и маслинки, а се служи со ориз на пареа, зеленчук и различни сосови. Bacalhoada може да се служи ладна или топла, и се смета за еден од клучните деликатеси за време на велигденскиот ручек во многу делови на Бразил.

  1. Печена шунка – САД

За Американците, главниот велигденски оброк е вечерата, која обично се служи со печена шунка со сладок вкус. Шунката обично се глазура со сладок слој или маринада за да се постигне крцкава надворешност, а понекогаш е покриена со парчиња ананас.

  1. Пица Киена – Италија

Пица Чиена е типично велигденско јадење од регионите Кампанија и Лацио во јужна Италија. Според традицијата се подготвува на Велики петок, а се јаде на Велика Сабота. И покрај името, изгледа и има сосема поинаков вкус од традиционалната пица и повеќе потсетува на солена пита. Тестото содржи маснотии, а филот може да содржи различни состојки, вклучувајќи суво месо, сирење и јајца.

Во Кампанија и Лацио се полнат со изматени јајца, филета како сурова шунка и сирења како пекорино или проволоне. На друго место, често се користат тврдо варени јајца, колбасите варираат од колбаси до разни салами, а најчесто користените сирења се пекорино и тома или рикота како алтернатива на томата.

  1. Паска – Русија

Паска е традиционално празнично јадење што се прави во источните православни земји за време на Страсната седмица, а потоа се носи во црква на благослов на Велика Сабота. Подготовката на Паска обично започнува една недела пред Велигден, кога сирењето и павлаката се мешаат и се ставаат во сито да се исцеди вишокот течност.

Потоа се додаваат шеќерот, путерот и сувото овошје и се убаво се меша. Смесата се става во посебен калап во форма на пирамида и се остава во фрижидер да се компресира.

Паска има важно место во руската велигденска традиција, а неговата пирамидална форма го симболизира гробот на Исус. На денот на Велигден, паска се украсува со симболи поврзани со Велигден, како што се крст и буквата XB (што значи „Христос воскресна“), а обично се служи со варени јајца, леб и вино. Исто така, постојат различни регионални варијанти, кои вклучуваат додатоци како бадем или ванила.

  1. Паска – Романија

Едно од најпопуларните велигденски јадења во Романија е сладок леб направен од сирење и суво грозје, со кружен облик и златна боја, кој го симболизира сонцето и животот. На Велика Сабота, Романците дома го подготвуваат овој леб за да го благословат на велигденската миса. Се верува дека ова јадење има свои корени во претхристијанските традиции, а неговата консумација би требало да обезбеди просперитет во наредните месеци.

  1. Капиротада – Мексико

Типична велигденска храна од Мексико која почнува да се јаде за време на постот. Капиротада е леб пудинг со овошје, а рецептите многу варираат во зависност од регионот. Состојки кои не смеат да изостанат се лебот, овошјето, каранфилчето и циметот. Овој десерт го симболизира распнувањето на Исус, така што лебот е телото, стапчињата цимет се крстот, а каранфилчето се клинците.

  1. Пита Паскуалина – Аргентина

Велигденската трпеза во Аргентина е силно поврзана со европските традиции, а ова јадење потекнува од Лигурија во северна Италија. Солената пита се полни со спанаќ, артишок, магдонос, рикота и цели варени јајца. Јајцата го претставуваат Христовото воскресение, додека 33-те слоеви тесто ги симболизираат годините од животот на Исус.

  1. Цуреки – Грција

Цуреки е сладок плетен леб чија симболика е поврзана со паганските и христијанските традиции. И за едните и за другите, лебот претставува живот, додека плетениот леб има различно значење. Според паганските традиции ги истерува злите духови, додека кај христијаните триделната плетенка ја симболизира Светата Троица. По печењето, на лебот се ставаат јајца обоени во црвено, што ја претставува Христовата крв.

  1. Мона де Паскоа – Шпанија

Во некои региони на Шпанија, поточно во Каталонија, децата нетрпеливо чекаат понеделник за да ги добијат овие велигденски колачи од нивните кумови. Во нивната оригинална форма, тие се едноставни бриош пецива украсени со варени јајца. Сепак, посложените форми кои изгледаат како тематски роденденски торти се многу попопуларни кај децата.

  1. Коломбо Паскале – Италија

Colomba Pasquale, или едноставно Colomba, е италијанска велигденска торта со потекло од Ломбардија. Обично се прави од слатко тесто од квасец што содржи захаросана кора од портокал, во форма на гулаб што го претставува мирот и прелиено со шеќер и бадеми. Традиционално се служи за време на велигденските празнувања и често се подарува.

  1. Топлински лепчиња – Англија

Првично, овие кифлички се полнеле со сушено овошје и се консумирале на Велики петок. Во денешно време лесно се наоѓаат во текот на целата година и најчесто се полнат со чоколадо и јаткасти плодови. Крстот нацртан на ова пециво го претставува Христовото распнување и ги истерува злите духови. Според традицијата, дарот на ова пециво треба да го зајакне пријателството.

  1. Mämmi – Финска

Едно од типичните фински велигденски јадења е Mämmi, десерт направен од ‘ржано брашно, слад, меласа, вода, сол и кора од портокал. Традиционалната подготовка може да потрае од 3 до 4 дена, но затоа овој десерт е лесно да се најде во продавниците. Се служи со крем на Велики петок, ден кога треба да ги избегнувате домашните работи и да јадете едноставни, ладни оброци.

  1. Пинка – Словенија и Хрватска

Пинка е сладок леб направен од пченично брашно, јајца, шеќер, млеко, суво грозје, кора од лимон или портокал и често вклучува просеко. Првично беше дел од паганските прослави на доаѓањето на пролетта, но со текот на времето стана дел од христијанската традиција. Како и во другите култури, пинтата мора да биде благословена на Велика Сабота за да се јаде во недела на Велигден.

  1. Чакапули – Грузија

Чакапули е типична грузиска велигденска храна која се состои од јагнешка чорба заснована на бело вино, лисја од тарагон, ткемали (грузиски зелени сливи), власец и зелен пипер. Оваа чорба се служи топла со домашен леб и, иако може да се конзумира во текот на целата година, најпопуларна е на пролет, кога сливите се уште не се зрели.

  1. Сувла – Кипар

Сувла е јагнешко ражен што Кипарците го јадат за ручек во недела на Велигден. Јадењето на овој вид месо на Кипар е начин на почитување на жртвата на Божјото Јагне.

  1. Ескович – Јамајка

Во Јамајка рибата најмногу се јаде за време на Велигден. Во ова традиционално јадење, по пржењето, рибата се маринира во зачинет сос од лук со ленти од морков и пиперка. Ескович се служи на Велики петок со бел ориз или бами, традиционален леб од маниока.

  1. Påskmust – Шведска

Påskmust е шведски безалкохолен пијалок подготвен од екстракт од хмељ, слад и зачини, произведен специјално за Велигден. Создаден е во 1910 година како безалкохолна алтернатива на пивото. Бројките најдобро покажуваат колку Швеѓаните го сакаат овој пијалок. Само за време на Страсната недела, која му претходи на Велигден, се пијат 10 милиони литри. Остатокот од годината, истиот пијалок се нарекува Julmust.

реклама