Луѓето создадоа толку многу видови на пиво што сигурно секој од нас ќе најде омилен вкус.
Пивото често се смета за еден од најлесните алкохолни пијалоци. Нашите вкусови (оние кои се одговорни за горчливите вкусови) се одговорни за фактот дека дегустираме пиво. Тие испраќаат информации до нашиот мозок за храната што ја јадеме.
Вкусот на пивото ослободува супстанции во мозокот кои нè тераат да сакаме повеќе да пиеме.
Пивото предизвикува зголемено производство на допамин (супстанција одговорна за нашето чувство на задоволство) во нашиот мозок. Да не заборавиме дека пивото сепак е алкохол, можеби не е силно, но сепак алкохол.
Пивото се меша со комуникациските патишта на мозокот и може да влијае на начинот на кој ги примаме и обработуваме информациите, покажа студијата објавена во списанието Технологија.
Некои истражувања покажуваат позитивно влијание на пивото врз бубрезите и исхраната на телото поради неговите диуретични својства. Пиењето пиво може, на некој начин, да го спречи формирањето на камења во бубрезите; всушност, пивото нема лековити својства. Исто така, го зголемува нашиот апетит.
Консумацијата на алкохол го нарушува метаболизмот на мастите и предизвикува таложење маснотии, што го зголемува ризикот од развој на други состојби – на пример, дијабетес.
Пивото може да ни обезбеди одредени состојки – содржи витамини од групата Б, калциум, железо, фосфор, магнезиум, калиум, натриум и цинк, но тоа не е примарен извор на овие состојки, па затоа е непотребно неговото консумирање.
Пивото не содржи холестерол и може да го подобри нивото на холестерол кај луѓето кои го консумираат. Секако, и покрај позитивното влијание на пивото врз нашиот организам, не треба да се консумира премногу често, ниту во поголеми количини.
Прекумерното консумирање пиво може да му наштети на телото – го зголемува ризикот од развој на многу болести – на пример, атеросклероза, дисфункција на црниот дроб, проблеми со панкреасот или дури и мозочен удар поради содржина на алкохол.