Докажан рецепт за сите љубители на слатко тесто, но и цимет… Уживајте!

Состојки:

За тестото:

100 гр путер

360 мл млеко

кесичка квасец

640 гр брашно тип 400

50 гр кафеав шеќер

прстофат сол

За преливот:

100 гр путер на собна температура

100 гр кафеав шеќер

3-4 лажички мелен цимет

2 лажички мелен кардамон

За премачкување:

јајце

шеќерни зрна или листови бадем

Подготовка:

Стопете го путерот, додадете го млекото и загрејте да биде топло. Одвоете неколку лажици млеко и додадете квасец. Во сад измешајте ги брашното, шеќерот, кардамонот и солта.

Додадете квасец, млеко и путер, па замесете тесто. Префрлете се на подлога, месете 3-5 минути и оставете да отстои околу еден час. Обложете ја тавата за печење со хартија за печење. За филот измешајте го омекнатиот путер со шеќерот и зачините. Поделете го тестото на два дела.

Дел од тестото префрлете го на основата, измешајте, па развлечете го во правоаголник 28 x 43 cm. Премачкајте со половина од филот, размачкајќи до рабовите. Се тркала во ролат и се сечат прстени со дебелина од околу 1,5 см.

Наредете ги во плех со пресекот нагоре. Повторете со другата половина од тестото и филот. Вклучете ја рерната на 225 степени. Оставете го пецивото на оган околу 45 минути, премачкајте го со јајцето, па посипете со шеќерни зрна или ливчиња бадеми. Печете 10 минути.