реклама
Добро е да се знае дека темното чоколадо може да издржи најмалку две години од производството, а млекото и белото чоколадо до половина бидејќи содржат млечни масти кои се расипуваат побрзо од путерот од какао.
Купивте чоколада, ја отворивте и видовте сиви и бели дамки кои личат на мувла? Ако се прашувате дали треба да го фрлите, експертите велат: „Не, таков вид чоколада е безбедна за јадење“.
реклама
„Сите форми на чоколадо можат да развијат белузлави дамки. Со голема веројатност, тоа чоколадо е безбедно за јадење, готвење и печење, поради две причини. Прво, чоколадото има малку влага во него, па микроорганизмите мора да се борат да се таложат и растат и покрај големата количина шеќер. Второ, какаото е полно со природни антиоксиданси кои ги спречуваат мастите да се оксидираат и да се граничат.
Дамките на чоколадото се природна промена предизвикана кога лошо калено чоколадо се чува долго време во топли и влажни услови. Таа прашина, позната како „цут“, доаѓа од акумулацијата на маснотии или шеќер на површината на чоколадото“, објаснува д-р Стјуарт Фаримонд во Науката за готвење – Сè што треба да знаете за да ја совладате уметноста на готвењето, додавајќи дека цветањето на маснотиите. се јавува кога мастите во чоколадото се топат и се претвораат во големи видливи групи. Цветањето на шеќерот се случува кога шеќерот се топи оставајќи тенка шеќерна кора.
реклама
Добро е да се знае дека темното чоколадо може да издржи најмалку две години од производството, а млекото и белото чоколадо до половина бидејќи содржат млечни масти кои се расипуваат побрзо од путерот од какао.
Чоколадото кое станало сиво поради „цветањето“ може да се јаде, но доколку забележите мувла, други промени или на чоколадото му истекол рокот, подобро е да го фрлите, пишува dnevnik.hr.
реклама