Иако компирот е намирница која се користи многу на нашите простори, понекогаш немате идеи за негова подготовка.

Овојпат ќе ви пренесеме рецепт кој е малку поразличен од вообичаената подготовка.

Состојки:

– 3 големи компири;
– 200 грама шампињони;
– 200 милилитри кечап;
– 100 грама кашкавал;
– Сол;
– Бибер;
– Свеж магдонос.

Подготовка:

Компирите измијте ги со лушпата и ставете ги во рерна да се печат на 200 степени Целзиусови.

По 45 минути проверете дали се испечени, извадете ги од рерна, па исечете ги на половина и со лажица издлабете ги.

Печурките испржете ги на малку масло за јадење, додадете ги зачините.

Во чинија измешајте ја средината од компирот која претходно ја извадивте, печурките, кечапот и кашкавалот, па со смесата наполнете ги компирите.

Вратете ги во рерна и печете уште пет минути. Компирот послужете го со свежо исечкан магдонос.