Многумина го обожаваат овој италијански специјалитет
На многумина им се допаѓа ова италијанско јадење, но и избегнуваат да го подготвуваат бидејќи бара трпение и подготовка на бешамел сос, што за некои домаќинки е губење време. Сепак, и за тоа има решение – ви носиме рецепт за лазањи со пилешко кои лесно ќе ги подготвите, а се повкусни и посочни од оние направени по веќе познати рецепти.
Состојки:
1 пакување кори за лазањи кои не се арат
300 гр полешко бело месо
300 мл неутрална павлака
200 мл кисела павлака
2 моркови
200 гр кашкавал
Сол, вегета
100 мл кечап
Масло
Подготовка:
Пилешкото исечкајте го на коцки, изрендајте го морковот и зачинете по вкус. Зачинетото пилешко пропржете го на масло пет минути.
Потоа прелијте го со 200 мл неутрална павлака измешана со кисела павлака и оставете да се крчка додека не се згусне. Остатокот од неутралната павлака оставете го за подоцна.
Правоаголен огноотпорен сад премачкајте со масло и наредете го првиот ред лазањи.
Над кората се става филот со пилешко и павлака, се прелева со малку кечап и се повторува процесот додека не го потрошите целиот материјал. Одозгора прелијте го остатокот од неутралната павлака и обилно посипете со рендан кашкавал, а по желба додадете малку кечап.
Покријте ја тавата со алуминиумска фолија и печете 45 минути во загреана рерна на 200 степени. Потоа извадете ја фолијата и печете уште пет минути за да се запече коричка. Послужете топло.