Кикириките се храна која го радува непцето, а ретко кој може да и одолее во вид на ужина или појадок. Тоа е исклучително мрсна ужина, а со тоа и многу калорична, но честата врска помеѓу кикиритките и путерот од кикирики и холестеролот е неоснована.
Напротив, кикириките нудат интересен спој на хранливи материи кои го прават идеален, само без претерување. Важно е да се внимава на начините на употреба – навиката да се конзумираат печени и солени кикиритки за време на аперитив, придружени со алкохолни или зашеќерени пијалоци, не само што воопшто не е здрава, туку може да предизвика здравствени проблеми, но многу високо ниво на калории. не треба да се занемари.
Кикирики, придобивки и природни карактеристики
Иако има многу типични карактеристики на сувото овошје, кикириките припаѓаат на мешунките: она што обично го консумираме не се овошје, туку семки од мешунки со потекло од Бразил, а денес се широко распространети и се одгледуваат низ целиот свет.
Со цедење на овие семки се добива масло од кикирики, особено погодно за пржење, бидејќи е нежно и економично.
Што се однесува до нутритивниот аспект на кикириките, својствата и придобивките се одлични, бидејќи е богат со аргинин, важна аминокиселина и мешавина од минерални соли, вклучувајќи калиум, магнезиум, цинк и бакар и витамин Е, со позитивен антиоксидативен ефект.
Иако е богат со масти, кикириките не содржат холестерол, а минималната содржина на натриум го прави уште поздрав.
Сепак, оваа информација се однесува само на суровите кикиритки, својствата и придобивките значително се разликуваат за солените кикирики. Како што рековме, печените и солени кикирики, кои често се служат со аперитив, не само што се калорични, туку содржат и огромна количина на натриум, токму поради присуството на сол.
Иако нуди одлични нутритивни својства, кикириките мора внимателно да се консумираат во случај на нискокалорична диета, можеби со воведување во мали количини, со цел да се искористат придобивките без да се загрози тежината.
Путер од кикирики: хранливи својства и придобивки
Навикнати сме да јадеме сирови или печени кикирики, додека, особено во Америка, е распространета храна со особено богати својства – путерот од кикирики, чии придобивки се исти како мешунките, а дополнителен плус е многу пријатен вкус.
Хранливите својства на путерот од кикирики се во суштина поврзани со неговото богатство со масни киселини, со висока енергетска моќ и добар внес на протеини. Путерот од кикирики се консумира обичен, намачкан на леб, во комбинација со чоколадо или џем и во разни јадења. Очигледно, за целосно искористување на овој производ, кој е богат со аргинин и витамини, важно е да се консумира висококвалитетен путер, без адитиви, особено растителни масла, шеќери и ароми.
Можни контраиндикации за кикирики
Имено, кикириките се природна храна која, како што видовме, гарантира добар внес на калории, значителна количина на растителни масти без холестерол, некои многу важни протеини за организмот и значително количество витамини и минерали.
Тоа значи дека контраиндикации за кикириките се калориите, кои за секој кој е на нискокалорична диета или диета мора да се држи под контрола, а со тоа и да се ограничи количината. Од друга страна, неопходно е да се посвети посебно внимание на алергиите – доколку има некаква непријатност што би можела да укаже на овој здравствен проблем, добро е веднаш да се консултирате со лекар и очигледно да избегнувате употреба на кикиритки и храна која го содржи.
Заклучок, дали јадењето кикирики е добро за вас?
Како што видовме, придобивките од јадењето кикирики не недостасуваат, дури и ако тие можат да предизвикаат мали или поголеми алергиски реакции кај некои луѓе. Да се каже дека кикириките се лоши воопшто не е точно, напротив, тоа е идеално, особено во вегетаријанска или веганска исхрана. Но, добро е да се избегнува конзумирање на печени кикирики, чии придобивки исчезнуваат поради големата количина на сол, внимавајте на состојките на путерот од кикирики и генерално ограничете ги количините за да не ги надминете калориите.