Ви треба:
лажица сув квасец
лажичка шеќер
1/4 чаша вода
лажица мелена пченка или пченкарно брашно
1/2 лажичка морска сол
1/4 лажичка мелен анасон
3 чаши бело брашно
чаша квалитетно пиво
чаша сварено пире од тиква
За сируп:
1-2 чаши кафеав шеќер
чаша вода
3 парчиња кора од лимон или портокал
Подготовка:
Подгответе ги крофните на следниот начин: во помал сад растворете ги шеќерот и квасецот во топла вода, во поголем сад измешајте пченкарно брашно, сол, анасон, една шолја брашно и пиво. Додадете ја смесата од квасецот и измешајте. Потоа додадете го пирето од тиква и две шолји брашно. Промешајте за да добиете меко тесто.
Покријте со ленена крпа и оставете ја смесата да нарасне на топло место околу два часа. Можете да го оставите и во фрижидер да стаса, четири до 12 часа, доколку е покриен со фолија. Сите состојки за сирупот прелијте ги во тенџере и оставете да се варат на средна температура. Намалете ја топлината на минимум и вриејте околу 15 минути или додека не се направи густ сируп. Тие се наклонети кон плочата за готвење.
Потоа загрејте го маслото во вок тава. Истурете неколку лажици тесто во врело масло и пржете ги од двете страни додека крофните не станат крцкави златни. Кога ќе бидат готови, извадете ги со рерна лажица, исцедете ги на хартиени крпи и послужете ги топли, со исто така топол сируп.