Блескава насмевка која ќе ги воодушеви оние околу вас со снежно бели заби е нешто по кое сите копнееме.
Според некои податоци, речиси секој втор човек не е задоволен од бојата на своите заби, без разлика дали се природно малку потемни или жолтеникави нијанси, или станале такви со возраста.
А оние заби кои некогаш биле навистина убави природно бели, со возраста стануваат жолти, потемнуваат или развиваат дамки. Делумно ова се должи на абењето на емајлот, а дел е тоа што чадот од цигарите и некои намирници можат да ги обојат забите.
Мени за избелување
Веројатно секој барем еднаш во животот пробал паста за заби, гел, вода за уста, маска за заби или некој друг производ за избелување на заби „направи сам“. Многумина, кои можат да си го дозволат тоа, се подложуваат на третмани за избелување кај стоматолог. Но, малкумина знаат дека првиот чекор кон блескава насмевка се прави на маса, со избирање на храна што делува како природно средство за избелување.
Брокула и карфиол
Кога се јадат сирови, како салата, нивната груба површина помага во чистењето на забите и непцата. Колку подолго ги џвакате, толку повеќе плунка се лачи, што го подобрува ефектот на избелување.
Јагоди
Нивната киселина помага во разградувањето на дамките на површината на глеѓта. За да го подобрите ефектот на избелување, можете да измешате пире од јагоди со малку сода бикарбона и да ја истриете добиената смеса со четка за заби околу една минута. Потоа исплакнете со млака вода.
Сирење и јогурт
Со стимулирање на лачењето на плунка, млечните производи имаат ефект на избелување сличен на оној на брокулата. Покрај тоа, млечната киселина помага во разградувањето на површинските дамки на глеѓта.
Семки и суво овошје
Благодарение на нивната абразивна конзистенција, тие дејствуваат како природен ексфолијант за заби, отстранувајќи плак и дамки.
Ананас
Покрај намалувањето на воспалението, ензимот бромелаин присутен во ова овошје помага во уништувањето на протеините кои, кога се таложат на глеѓта, ги прават забите жолтеникави.
Кромид
Сулфурните соединенија спречуваат формирање на плак на забите, но и меѓу нив. Трикот е да го јадете сиров.
Целер и моркови
Високата содржина на вода ги зајакнува непцата и помага во отстранувањето на остатоците од храна, додека крцкавата текстура делува како природен ексфолијант.
Јаболка
Со неутрализирање на бактериите што предизвикуваат плак и лош здив, јаболката ги зајакнуваат непцата и ги отстрануваат сите дамки.
Намирници што треба да се избегнуваат
Секако, постојат намирници кои го прават токму спротивното од она што го сакате, како што се чај и кафе, црвено вино, газирани пијалоци, сокови од темно овошје, капини и малини, балсамико оцет и темни сосови како соја сос или доматен сос. Затоа, не ги консумирајте секој ден, а кога ќе го направите тоа, веднаш потоа измијте ги забите.