Овој рецепт за проја на сите им успева, можете да го измените да биде посен, а сигурно ќе ве воодушеви!
Речиси сите сакаме да јадеме домашна проја. Кога е мека – ѝ нема рамна, а одлична е и со сирење, сланина и млад кромид. Со било кој солен додаток ќе ѝ го збогатите вкусот.
Овој рецепт за проја можете да го модифицирате да биде посен, а и тогаш ќе биде неодоливо вкусен.
Млекото од рецептот можете да го замените со јогурт или вода, или дури комбинирајте ги сите три.
Состојки:
– 3 јајца
– шолја масло (или чаша стопена маст)
– 3 шолји млеко
– 3 шолји брашно
– 3 шолји пченкарно брашно
– лажичка сол
– лажичка прашак за пециво
Подготовка:
Земете ги сите состојки. Истурете ги во плех или калап за мафини, па печете 40 минути на 220 степени. По желба, додадете сусам на врвот, а можете да додадет и чиа семе.