реклама
Имајќи предвид дека семките од тиква се богати со бројни хранливи вредности како здрави масти, магнезиум и цинк, диететичарите препорачуваат да ги јадеме што почесто.
Според „Healthline“, редовното консумирање на овие семки има бројни придобивки за нашето здравје.
реклама
Тие имаат антиинфламаторно дејство
Семките од тиква се богати со антиоксиданси кои можат да го намалат воспалението и да ги заштитат клетките на нашето тело од штетните слободни радикали.
реклама
Поради оваа причина, јадењето храна богата со антиоксиданси, вклучително и семките од тиква, може да помогне во заштитата од многу болести. Исто така, студиите покажуваат дека тие имаат антиинфламаторно дејство.
Го намалуваат ризикот од рак
реклама
Многу истражувања покажуваат дека семките од тиква може да содржат растителни соединенија кои помагаат да се заштитат од развој на различни видови на рак.
Студијата од 2012 година покажува дека редовното консумирање на овие семиња е поврзано со намален ризик од рак на дојка кај жените во постменопауза.
Друга студија покажа дека семките од тиква имаат потенцијал да го забават ширењето на ракот на простата.
Тие го намалуваат крвниот притисок и нивото на шеќер
Бидејќи семките од тиква се богати со магнезиум, редовното консумирање на оваа храна може да помогне во намалување на крвниот притисок и шеќерот во крвта.
Нутриционистите објаснуваат колку здравите нивоа на магнезиум се важни за нашиот крвен притисок и нивото на шеќер во крвта.
Го подобруваат здравјето на срцето
Неколку студии покажаа дека редовното консумирање семки од тиква може да го намали нивото на холестерол, кој е еден од најголемите фактори за развој на срцеви заболувања.
Поради ова, луѓето кои јадат семки од тиква ќе имаат помал ризик од болести на срцето и крвните садови, пренесува Index.hr.
реклама