Со текот на времето, суеверијата стана толку вкоренета во нашето општество што честопати несвесно извршуваме одредени суеверни дела!

Погледнете од каде всушност потекнуваат верувањата кои нè тераат да правиме или да избегнуваме одредени ситници затоа што се смета дека носат среќа или несреќа.

Да чукам во дрво…

Честопати кога зборуваме за некои добри работи, имаме навика да чукаме на дрво за злите духови да не ја претворат среќата во несреќа.

Овој обичај потекнува од паганските племиња кои обожавале дрвја, а некои од нив користеле дрвја за пророштва. Религиозните ритуали што ги изведувале одредени племенски заедници биле незамисливи без дрвја, а Келтите верувале дека духовите и боговите живеат во дрвјата.

Број 13

Стравот од бројот 13 има свои корени во нордиската митологија. Во познатата приказна, 12 богови биле поканети да присуствуваат на вечера во Валхала, градот на боговите. Тогаш Локи, богот на конфликтот и злото, упаднал на вечерата, зголемувајќи го бројот на присутните на 13, а драмата што ја предизвикал влијаела бројот 13 да биде познат како проклет број.

Од друга страна, стравот од петок 13 потекнува од христијанството бидејќи се верува дека Христос бил погребан токму на овој ден, а бројот на гостите на Тајната вечера бил 12, а Јуда бил 13-ти гостин.

Премин под скалата

Приказната дека поминувањето под скала носи несреќа настанала пред 5000 години во Стариот Египет.

Скалите потпрени на ѕидот формираат триаголник кој Египјаните го сметале за тројство на богови, а минувањето низ него се сметало за сквернавење на ова светилиште.

Ѕвезда што паѓа

Големиот хеленски астроном Птоломеј верувал дека ѕвездите што паѓаат се знак дека боговите ѕиркаат од небото, така што луѓето секогаш кога гледале ѕвезда што паѓа, си замислувале желба некој бог да ја послуша, а оваа практика продолжува до ден-денес. .

Вкрстување на прсти

Оваа суеверна акција најчесто се користи во светот и претставува знак на надеж или желба за одреден исход. Потеклото на вкрстувањето на прстите го наоѓаме во христијанството, а се верува дека оваа акција ги спречила духовите да ја уништат нашата шанса за среќа.

Скрши нога

Кршењето на ногата е идиом што се користи во театарот за да му се посака среќа на изведувачот, бидејќи се смета дека носи среќа во среќата.

Зад овој израз стојат неколку теории, но најстарата и најверојатната е онаа од античка Грција каде луѓето во театрите не плескале, туку задоволството го изразувале со тропање со нозете од подот, а доколку тоа го правеле доволно долго и силно, таму бил опасност да им ја скрши ногата.

Скршено огледало и седум години несреќа

Постојат многу теории за тоа од каде потекнува ова верување, а една од нив е дека се сметало дека одразот на ликот го претставува другото јас и дека кршењето на одразот ја повредува човечката душа.

Старите Римјани верувале дека животот на човекот се обновува на секои седум години, па затоа е потребно толку многу да помине за да може човекот да се опорави од повредите предизвикани од кршење на неговиот одраз.

Втората теорија се заснова на практични причини бидејќи огледалата порано биле многу ретки и скапи, па би било проблем да се набави ново доколку постоечкото огледало се скрши.