Начинот на кој се формираат нашите соништа остана мистерија во научните кругови. Денес знаеме дека нашиот мозок конструира соништа од нашите спомени кои се присутни во секојдневниот живот, како и од потсвеста.

Unsplash

Ова значи дека неодамнешните спомени во комбинација со информациите што сме ги чувале во последниве години, како спомени, трауми, емоции и чувства – создаваат мистериозни, понекогаш дури и апсурдни соништа.

Сепак, сè уште не може да се утврди зошто нашиот ум „патува“ на одредени места навечер или зошто избира одредени спомени, бои, гласови, сцени или луѓе. И додека некои луѓе често се присетуваат на своите соништа, други имаат проблем со тоа.

Постојат многу причини зошто не можете да се сетите на она што сте го сонувале:

Стрес

Истражувањата покажаа дека стресот не само што ја нарушува и скратува РЕМ фазата на спиење, туку исто така го зголемува бројот на будења во текот на ноќта. Двете можат да го отежнат запомнувањето на она што сте го сонувале.

Unsplash
Исхрана

Важно е да се избегне храна што го нарушува спиењето – тешка и богата храна, масни и пржени оброци, зачинета храна, но и газирани пијалоци.

Траума

Траумата е слична на стресот, но многу поинтензивна. Ова лесно може да доведе до несоница, но и целосно да го потисне сеќавањето на соништата во обид да ги заборавите болните кошмари што е можно побрзо.

Unsplash

Стимуланси

Препорачливо е да се избегнуваат кофеин, никотин или алкохол пред спиење, бидејќи сето тоа го нарушува спиењето. Иако се чини дека алкохолот придонесува за побрзо заспивање, тој всушност го нарушува спиењето во втората половина на ноќта кога започнува и варење на тој алкохол во нашиот организам.

Одредени лекови

Според експертот за спиење и професор во Њујорк, Гардин Жан Луис, одредени лекови можат да влијаат на РЕМ фазата на спиење или да предизвикаат кошмари.

Нарушувања на спиењето

Сè има влијание, од несоница до апнеја при ноќното спиење, може негативно да влијае на циклусот на спиење.

Unsplash
Брзо будење

Според психологот и експерт за соништа, Рубин Најман, пребрзото будење може да направи да ги заборавите вашите соништа.

Незаинтересираност

Авторот и експерт за луцидни соништа Роберт Вагонер еднаш спомена дека некои луѓе едноставно ги интересира што сонувале, додека други не. И, ако не ве интересира нешто, нема да му придавате важност, пренесува „Mind Body Green“.

Преземено од Еспресо.мк