Треперењето на окото може да биде прилично често и обично не треба да ве загрижува.
Состојбата на привремено или долготрајно треперење на окото се нарекува миокимија на капакот и е резултат на рефлекс од погрешниот пренос на невроните кои ги стимулираат вашите мускули.

Постојат неколку вообичаени причини поради кои најчесто се случува да ни трепери очниот капак:

 • стрес
 • вишок кофеин
 • дехидрација
 • замор
 • напрегање на очите
 • алкохол
 • суво око
 • проблеми со исхраната
 • алергии

Во ретки случаи треперењето на окото може да биде знак и за одредени проблеми предизвикани од мозокот и нервите, но тогаш треперењето на окото го следат и други знаци и симптоми.

Побарајте лекарска помош доколку треперењето на окото трае подолго од две недели, доколку треперењето на окото се префрла во треперење и на други делови од лицето, а очите ви се црвени, потечени или имаат исцедок.

Како да го запрете треперењето на окото:

 • спијте повеќе
 • намалете го внесот на кофеин
 • додадете витамини во исхраната
 • оттргнете се малку од сите видови на монитори
 • направете сè што можете да го намалите нивото на стрес
 • правете си нежни масажи на лицето и очните капаци.

Преземено од Еспресо.мк