Зошто одредени особини кај другите луѓе ве нервираат – психолозите откриваат дека одговорот лежи длабоко во вас!

Дали има навики и гестови на некои луѓе кои особено ве нервираат?

Многу луѓе имаат луѓе кои „ги вадат нервите“ поради движењето на рацете, смеењето, дури и кога ги гледаат од далечина, па дури и кога не комуницираат со нив. Зошто се случува ова?

Психолозите истакнуваат дека има многу причини за оваа состојба, но и една која нема да ви се допадне – во нив всушност гледате што ве нервира кај себе. Склони сме често да ги проектираме нашите проблеми, „недостатоци“, негативни емоции и внатрешни конфликти на други луѓе, а тоа особено нè нервира и иритира. Нашите внатрешни конфликти се претвораат во фрустрации и затоа всушност гледаме што не нервира кај другите луѓе.

Можно е во личноста која не изнервира всушност да препознаеме некоја своја карактеристика која не ни се допаѓа, не сакаме да ја признаеме, а можеби дури и се срамиме од таа карактеристика. Познатиот психијатар Карл Густав Јунг рекол: „Сè што ве нервира кај другите може да ве доведе до подобро разбирање за себе“.

Реакциите на личност со која нешто нè „нервира“ всушност не се злонамерни, туку претставуваат внатрешен механизам. На тој начин човекот се заштитува од самосвест за сопствените маани, не е свесен да реализира такви карактеристики во себе. Меѓутоа, потиснувањето на емоциите или нивното негирање е само привремено решение кое всушност може дополнително да ја искомплицира ситуацијата. Несвесно се заштитуваме од соочување со самите себе, бидејќи можеби не сме подготвени за таква конфронтација.

Меѓутоа, кога ќе си ги признаете вистините за вашата личност, тоа може да ви помогне подобро да се запознаете себеси и да поправите некои работи за себе кои не ви се допаѓаат. Затоа, следниот пат кога нешто ќе ве изнервира кај другите, запрашајте се. Бидете свесни ако одговорот се крие длабоко во вас.