Актерот Морган Фримен привлече големо внимание со својот настап на отворањето на Светското првенство во Катар.

Многумина гледаа во неговата лева рака, која вообичаено вешто ја крие, но сега некако беше во преден план.

Фримен, како и обично, носел само една кожна ракавица на левата рака, а причината поради која ја носи е донекаде трагична.

Имено, Фримен уште во 2008 година доживеа тешка сообраќајна несреќа во Мисисипи и беше тешко повреден при повеќекратно превртување на својот автомобил. Неговиот автомобил завршил во ендек, а од местото на несреќата бил однесен со хеликоптер.

Тешко оштетување на нервите

Резултатот од таа несреќа е парализа на левата рака.

Хирурзите се обиделе да ја спасат раката на Фримен, но оштетувањето на нервите било преголемо.

„Претрпав сериозно оштетување на нервот на раката, не можам да ја движам“, изјави Фримен за People уште во 2010 година.

Да потсетиме дека во воведниот сегмент наречен The Calling, Фримен им кажа на гледачите дека „сите сме собрани овде во едно големо племе“, а во тој момент обожавателите се спуштаа во центарот на градот Доха за претстојниот почеток на светската најголемото фудбалско натпреварување.

Заедно со Морган Фримен, на средината на големата сцена се појави и Ганим ал Муфтах, 20-годишен катарски јутјубер и говорник роден со ретка состојба позната како синдром на каудална регресија, како и најмлад амбасадор на светскиот првенство.