epa10305075 Ukrainian President Volodymyr Zelensky speaks to the press during a visit to the recaptured city of Kherson, Ukraine, 14 November 2022. Ukrainian troops entered Kherson on 11 November after Russian troops had withdrawn from the city. Kherson was captured in the early stage of the conflict, shortly after Russian troops had entered Ukraine in February 2022. EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Украинскиот претседател Володимир Зеленски ги повика лидерите на Г20 да станат „ко-креатор на мирот“ и да стават крај на „агресивната“ војна на Русија.

– Убеден сум дека сега е моментот кога руската деструктивна војна мора и може да се запре, рече Зеленски во видео обраќање на самитот на Г20 на Бали.

– Секој ден одложување значи нови загинати Украинци, нови закани за светот и лудо зголемување на загубите поради продолжување на руската агресија – загуби за сите во светот, нагласи тој.

Украинскиот лидер рече дека мирот е „глобална вредност“ која е важна за секој човек во светот, и ги повика лидерите да преземат акција за да обезбедат нуклеарна безбедност, безбедност на храната и енергијата, да го обноват меѓународното право и да и помогнат на Украина да ја прекине војната.

– И ако Русија се спротивстави на нашата формула за мир, ќе видите дека таа сака само војна. рече Зеленски.