Американското Министерство за правда го тужи трговскиот синџир „Волмарт” за неговата улога во т.н. опиоидна криза, тврдејќи дека неговите вработени неправилно пополнувале рецепти и ја влошиле кризата во јавното здравство.

Во тужбата се обвинува „Волмарт” за неодговорно процесирање на нарачки за лекови, пополнувајќи илјадници „невалидни” рецепти.

Властите би можеле да бараат казна од милијарди долари, соопшти Министерството за правда во соопштение за медиумите.