Започнувајќи од септември секој граѓанин кој ќе сака да присуствува на масовни настани, веројатно задолжително ќе мора да приложи сертификат за вакцинација против ковид 19.

Министерот за здравство Венко Филипче вели дека здравствените власти размислуваат за воведување на рестриктивни мерки за невакцинираните граѓани со што истите би се стимулирале да се имунизираат во иднина.

– Ние не можеме и никаде во светот вакцинацијата не е задолжителна. Дозволете да констатирам- за жал и затоа мораме да размислуваме и за други алтернативни решенија.. на пример да се присуствува на настан со масовно присуство дали на отворено или на затворено, дали во кино или културни настани само со таков сертификат.- Венко Филипче.