По втор пат во една недела, британските и германските борбени авиони во петокот пресретнаа руски авион во близина на естонскиот воздушен простор.

Двата авиони Тајфун пресретнаа „руски воен авион Ту-134, кој беше придружуван од два борбени авиони Сухој Су-27 Фланкер и воен транспортен авион AN-12 Cub.

„Ние брзо го идентификувавме рускиот авион и потоа го набљудувавме додека леташе блиску до воздушниот простор на НАТО“, рече Ричард Лиск, командант на РАФ.

„Мисијата на НАТО за воздушна патрола се спроведува за да се обезбеди пресретнување на било кој авион од интерес за да се осигураме дека знаеме кои се тие и да ја одржиме безбедноста на летот за сите корисници на воздушниот простор“, додаде тој.