Словенечкиата Влада одлучи од денска до 23 декември да се укинат дел од рестриктивните мерки воведени поради Ковид-19.

Од денеска во Словенија повторно ќе функциноира јавниот превоз, а се отвораат и фризерниците, цвеќарниците, автопералниците и сервисите за хемиско чистење.

Дополнително укинување на мерките словенечката Влада одобри во само четири региои со најповолна епидемиолошка слика и тоа во Централна Словенија, Горишка, Крајбрежно-Кришкиот регион и Горењска.

Во сила останува мерката едно лице да биде на простор од 30 метри квадрартни.

Бизнисмените ја поздравија владината мерка за укинување на дел од мерките, додека министерот за здравствои Томаж Гантар е внимателен и ја потсети јавноста на лимитираните капацитети на здравствениот систем.