Во Скопје се одржа меѓународна конференција за состојбите поврзани со невролошките нарушувања и потребата од воведување стандарди во нивното дијагностицирање и лекување, во организација на Здружението „Во мојот свет“ и МАНУ, јавува БТА, пренесува Трибуна.

Учесници на конференцијата се претставници од Франција, Турција, Швајцарија, Германија, Малта, а за „Шансата за децата со аутизам во Бугарија и нивните семејства“ зборуваше претседателката на здружението „Аутизмот денес“, Владислава Цолова.

Конференцијата со учество на претставници од 13 земји е добра можност за размена на знаења и вештини, за интегрирање на науката и научните достигнувања и практики за да се постигнат европските стандарди во дијагнозата и лекувањето на вакви болести, рече министерот за здравство на Северна Република. на отворањето Македонија Беким Сали, кој изрази благодарност до бугарскиот амбасадор во Република Северна Македонија, Ангел Ангелов, кој беше гостин на отворањето, за соработката во однос на децата и младите со попреченост во Северна Македонија.

Досега во Северна Македонија се изградени два дневни центри за третман и сензорна терапија на деца со аутизам со финансирање од официјалната развојна помош на Република Бугарија – во Скопје и Охрид, а ќе биде отворен и трет сличен детски центар. во Тетово во ноември, потсети министерот Сали.

Бугарската амбасада во Република Северна Македонија има долгогодишна соработка со здружението „Во мојот свет“.