Есента започна и сега возачите треба да бидат дополнително внимателни, бидејќи во овој период од годината мора да се прилагодат на тешките услови за возење. Лизгаво е, маглите се чести и темно. Еве каде треба да бидете особено внимателни.

Есента бара различни правила за возење.

Надвор ќе се стемни, а деновите ќе бидат пократки, а дождот, маглата и мрачното време влијаат на возачите и нивните возачки способности многу повеќе отколку што мислите. Со потешкото будење и послабата концентрација зад воланот, патиштата исто така се сè полизгави. Ова се типични есенски опасности на кои треба да сметаме и затоа да се приспособиме на новите услови и да ги избегнуваме.

Есенска опасност

Посебно опасни се лисјата кои паѓаат од дрвјата и ги прават патиштата неверојатно лизгави. Патиштата надвор од градот се особено ризични, а таму наесен треба да сметате на дивечот, кој е активен во овој период од годината и претставува неверојатен ризик.

Затоа, возете внимателно и следете ги следниве совети:

1. Кога видливоста е слаба, а надвор врне, запалете ги соборените фарови и забавете ја брзината.

2. Иако нема снег и мраз, знајте дека растојанието за сопирање сега е многу подолго отколку на сув коловоз. Затоа е време да држите поголемо растојание од возилото напред.

3. Обезбедете рефлектирачки елеци за сите патници, односно имајте онолку колку што има седишта во возилото, бидејќи ако застанете на страната на патот и го оставите возилото, на ова мрачно време и без сигурносен елек, можеби нема да ве забележат на време.

Не ги игнорирајте лисјата на патот

Паднатите есенски лисја и влагата прават нашите патишта да изгледаат како лизгав тепих. Бидете особено внимателни кога возите низ шумски области каде често дува ветер.

Овде најважно е да се забави брзината и да се заборави на наглите движења на воланот поради лизгање и подолги растојанија на сопирање.

Калта е опасна

Сезоната на жетва трае до декември, а тракторите кои ги напуштаат полињата на патот зад себе оставаат огромни количества кал. Овде постои огромен ризик од лизгање, што може да се случи дури и при претекнување. Совет: тргнете ја ногата од педалата за гас и направете поголемо растојание, бидејќи тука опасно е продолжено растојанието за сопирање.

Како во магла

Секогаш доаѓа од никаде, но брзо. Овде најважно е да имате светла за магла, да возите полека и да одржувате поголема дистанца. Во зависност од видливоста, треба да ја прилагодите брзината: 50 метри се еднакви на 50 km/h.

Вклучете го задното светло за магла само ако видливоста е помала од 50 метри, а максималната брзина тогаш треба да биде 50 km/h. Прочитајте зошто е важно да го исклучите задното светло за магла кога не е на пат.

Внимавајте на предупредувањата

Есенските бури секоја година предизвикуваат се потешки штети. Паѓањата на дрвјата често се причина за многу сообраќајни несреќи, особено во пошумените области кога го блокираат патот за возачите.

Совет: внимавајте на предупредувањата емитувани на радио или телевизија и знајте дека понекогаш е многу подобро да го напуштите возилото во случај на силно невреме.

Животно на патот

Не ги потценувајте опасностите што демнат поради животинските ходници низ кои возиме. Ако возите 50 km/h, тежината на животното се зголемува за дури 25 пати при ударот!

Ризикот е најголем во самрак и рано зори, затоа внимавајте да ги почитувате знаците за предупредување, да ја намалите брзината и секогаш да бидете подготвени за сопирање.

Што да проверите на вашето возило – Не само што треба да бидете добро подготвени и фокусирани во текот на есента, туку тоа важи и за вашиот автомобил. Доколку е потребно, проверете ги и заменете ги бришачите. Проверете го антифризот и додајте зимник за прозорците, исчистете ги одводите и отворите, заменете го филтерот во кабината и спречите замаглување на прозорците предизвикано од влага.