Познат факт е дека чоколадото не е добро за здравјето ако има премногу шеќер. Но, покрај шеќерot, чоколадото содржи и какао кое може да има токсични својства.
Какаото е природна состојка добиена од семе, а може да има и токсични својства како резултат на почвата во која се одгледува.
Повеќето дрвја какао во светот се наоѓаат во Латинска Америка. Овие почви може да имаат повеќе траги на кадмиум, метал што може да предизвика дијареја, повраќање, па дури и болести на бубрезите, според Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ).
Тим истражувачи од Еквадор и Белгија се обидуваат да откријат како да се намали нивото на кадмиум што завршува во какао, се вели во извештајот објавен во Journal of Quality of Environment.
Методи за отстранување на кадмиум од почвата
“Кадмиумот е закана и за земјоделците бидејќи нивните производи можеби не се соодветни за трговија, а некои купувачи повеќе не би купувале загадени зрна какао. За да најдеме ефективна стратегија за ублажување, треба да разбереме како растенијата какао го зафаќаат тој елемент”, рече Дејвид Аргуело, член. истражувачкиот тим.
Откриле дека типичните методи за отстранување на кадмиумот од почвата не делуваат на дрвјата какао, бидејќи корените на ова растение се многу длабоки во почвата. Корените на растенијата како пченка, сончоглед и други се поблиску до површината.
Вообичаен начин за отстранување на кадмиумот од почвата е да додадете елемент што се наоѓа во варовникот, што спречува растенијата да апсорбираат кадмиум. Мешањето на почвата овозможува вар да ги достигне сите слоеви на почвата.
Почвата околу коренот на какао не може да се меша и третира со вар затоа што не се пресадува секоја година. За време на експериментот, истражувачите додале вар и на површинските и на подлабоките слоеви на почвата, а истражувачкиот тим подоцна пронашол помали количини на токсичен метал во лисјата на растенијата.
Постапката е успешна, но не може лесно да се примени на плантажите. Како и да е, оваа постапка ја отвори вратата за изнаоѓање нови решенија. Во меѓувреме, најдобриот начин да се ограничи внесувањето на токсична состојка во организмот е да се намали внесувањето на чоколадо.
Post Views: 74