Ако сте доволно храбри да се осмелите да се приближите доволно до змија, ќе видите дека животното нема ништо слично на уши. Можеби ќе откриете дека змиите не слушаат многу добро.

„Змиите се многу ранливи, плашливи суштества кои најчесто се кријат, а ние имаме многу да научиме за нив“, вели токсинологот Кристина Зденек од Универзитетот во Квинсленд во Австралија. „Змиите немаат уши, па луѓето мислат дека се глуви и ги чувствуваат само вибрациите на земјата.

И додека истражувачите одамна знаат дека змиите не се глуви, се веруваше дека нивниот слух е релативно слаб во споредба со другите сетила како што се видот или вкусот. На пример, младите борови змии (Pituophis melanoleucus) реагираат повеќе на визуелните дразби, поради што може да се заклучи дека имаат слаб слух, пишува Science Alert.

Сепак, постојат индикации дека слухот е многу важен за опстанокот на овие животни, бидејќи може да послужи како предупредување дека предаторите се приближуваат.

Проучувајќи 19 видови змии, вклучувајќи ги и оние кои лазат по земја, висат од дрвја и лебдат на вода, Зденек и нејзините колеги ја тестирале нивната перцепција за звуците на фреквенции помеѓу 0 и 459 Херци.

„Пуштивме еден звук што предизвика вибрирање на земјата, а другите два патуваа исклучиво низ воздухот“, објаснува Зденек. Така, успеавме да ги тестираме двата вида „слух“ – тактилното слушање преку вагата на нивните стомаци, како и она што го регистрира нивното внатрешно уво.

Различни видови змии различно реагирале на звуците кои патувале низ воздухот, но оние од истиот род реагирале слично, што значи дека реакциите се наследни, објаснува тимот.

„Само еден питон се движеше кон звукот, а од него се оддалечуваа кафени змии, тајпани и особено смртоносни црвени змии“, вели Зденек.

Ноќниот австралиски питон Ремзи, со должина до 2,7 метри и тежок околу 5 килограми, беше најголемата змија што ја проучувале истражувачите. Има малку предатори во природата, па логично е да е помалку претпазлив од малите видови кои се најактивни во текот на денот. Овие питони ловат и по поголем плен – варана. Помалите змии, и покрај тоа што се меѓу најотровните во светот, можат да бидат во опасност доколку наидат на предатори, измамници или диви мачки.

„Тајпанците мора да се плашат од предатори, но тие самите се предатори, што значи дека нивните сетила се многу почувствителни“, објаснува Зденек.

Ова сугерира дека одговорот на звуците во воздухот е форма на избегнување, велат истражувачите.

„Знаеме малку за тоа како се однесуваат змиите во одредени ситуации и во одредени живеалишта ширум светот. Сепак, нашата студија покажа дека звукот може да игра важна улога во нивниот репертоар на сетила“, заклучува Зденек.