Шпанија презеде голем чекор кон легализирање на евтаназијата, откако денес Долниот дом на Парламентот го одобри предлог-законот, со кој им се дозволува на смртно болните пациенти да изберат одземање на својот живот.

Предлог-законот, кој е усвоен со 198 гласови „за“ и 138 гласови „против“, сега ќе му биде испратен на Сенатот на разгледување.

Фото: EPA-EFE/Kiko Huesca

Доколку биде усвоен, Шпанија ќе стане четврта земја во ЕУ која ја легализирала таквата пракса, по Белгија, Луксембург и Холандија. Ако се остварат прогнозите, законот ќе стапи во сила во текот на следниот месец.

Законот предизвика жестока расправа во и надвор од Парламентот.

Како општество, не можеме да останеме пасивни кога ќе се соочиме со неподнослива болка што ја трпат многу луѓе, им рече на пратениците шпанскиот министер за здравство Салвадор Ила.

– Законот за евтаназија претставува пораз на цивилизацијата и победа на културата на смртта за оние кои веруваат дека нечии животи се повредни од другите, истакна лидерот на партијата Вокс, Сантјаго Абаскал.

Пред Парламентот се собраа демонстранти, кои носеле транспаренти „Влада на смртта“.

Фото: EPA-EFE/LUCA PIERGIOVANNI

Католичката црква, која има големо влијание во Шпанија, ја смета евтаназијата како убиство, кога докторот активно му помага на пациентот да умре, како и потпомогнато самоубиство каде докторот му дава смртоносна супстанца на пациентот.

Фото: EPA-EFE/Kiko Huesca

Евтаназијата е легална во Белгија, Канада, Колумбија, Луксембург, Холандија и Швајцарија. Во некои држави во САД дозволено е самоубиство со медицинска помош – каде што пациентите сами даваат смртоносен лек, под медицински надзор.

Фото: EPA-EFE/LUCA PIERGIOVANNI